Lactuca sativa var. capitata / Šalát siaty
Raný polní salát s vysokou odolností proti vybíhání. Je určený pro jarní výsadbu i výsev do 20. dubna nebo pro podzimní pěstování s výsevem v červenci. Tvoří větší, žlutozelené hlávky a lze jej označit za nevybíhající žlutý KRÁL MÁJE.
Hlávkový salát, odborně označovaný jako salát setý, latinsky Lactuca sativa,
patří k oblíbené zelenině, která se z jara objevuje v našich kuchyních. Pochází z oblasti Středozemního moře. Jedli ho už naši předkové, je lehce stravitelný a plný vitamínů. Používá se klasicky do salátů či jiných chuťovek, ale také v teplé kuchyni.
Hlávkový salát je užitečný i jako doplněk dietních jídel - má malou energetickou hodnotu (obsahuje velké množství vody) a obsahuje velké množství vlákniny. Vláknina také pomáhá zlepšovat střevní peristaltiku a odstraňovat zácpu. Nesmí se však dochucovat tučnou salátovou zálivkou, jako je například majonéza.Díky obsahu výše uvedených látek pomáhá zařazení hlávkového salátu do jídelníčku posilovat imunitní systém, zvyšovat výkonnost svalů, posilovat srdeční svalstvo, zvyšovat přísun kyslíku do buněk, zlepšovat využití bílkovin v metabolismu a také, jak již bylo zmíněno, pomáhat při zácpě.Výživová kvalita hlávkového salátu se mění druh od druhu a je závislá na roční době, čerstvosti salátu či také na tom, zda jsou konzumovány vnější či vnitřní listy.
Balení 0,60 gram