Rukola je listová zelenina plná vitamínů. Má vysoký obsah vitaminu C.
Konzumace rukoly zvyšuje a podporuje chuť k jídlu, pomáhá detoxikovat játra a čistí krev. Musíte ji vyzkoušet
Pokud jde o vitamín C a beta karoten, obsahuje rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Roste velmi rychle a bujně, hlavně pokud jí najdete místo, kde svítí sluníčko
Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, můžeme říci ... až trochu štiplavá chuť s pikantním nádechem po oříšcích. Je výrazná, proto se přidává pro oživení chuti k jiným druhům listového salátu, takže dokáže oživit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota. Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku,nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Díky obsahu různých silic může rukola chutnat i podobně jako hořčice.
Velmi zajímavé je, že se kombinuje dobře i s ovoce
Rukola a její blízká příbuzná roketa jsou v českých kuchyních stále spíše vzácností , ale její popularita pomalu roste. Tato listová zelenina má neopakovatelnou chuť a zpestří nejen saláty, ale i masová jídla. Je možné ji pěstovat v bytě na vatě jako řeřichu. V tomto případě můžete sklízet úrodu již za 10 až 14 dnů. Listy se podobají smetánce lékařské
Pokud ji zasadíme do substrátu do truhlíku,můžete sklízet mladé listy již za pár týdnů. Roketa neboli rukola roste velmi rychle a bujně, potřebuje proto dost prostoru (každá rostlina kolem sebe cca 20 cm). Bude se jí dařit na slunném místě s dostatečnou zálivkou. Mladé lístky rukoly je možné otrhávat průběžně od jara do podzimu , postupně během celé sezóny. Čím víc se trhá, tím rychleji dorůstá. Stačí je pouze opláchnout a můžeme je ihned konzumovat, podobají se listům pampelišky, ale jsou užší a delší.
Moudré návodu píšou, že přezimuje jen kořen a pokud ji na zimu umístíme do sklepa, na jaře znovu vděčně obrazí. Musím přiznat, že já jsem ji neuklízela, nechala jsem ji na zahradě jen tak bez dozoru a ona příští rok stejně vyroste znovu
Pokud se rozhodnete vysévat na zahradu : můžete kdykoliv během celého roku
Na 100 g čerstvých listů rukoly si připravíme asi 5 lžic kvalitního olivového oleje, 1 lžíci vinného octa,1 až 2 stroužky česneku, 50 g parmazánu, sůl a pepř.
Pro zjemnění chuti můžeme přidat i najemno nasekané vlašské ořechy.
Rukolu nasekáme nadrobno, přidáme prolisovaný česnek, parmazán a olej. Vše důkladně promícháme (případně rozmixujeme), osolíme a opepříme. Necháme uležet v lednici minimálně několik hodin.
Pesto z rukoly nahradí klasické pesto z bazalky nebo rajčat. Skvěle chutná s těstovinami
Balení 4,00 gram
Eruka sativa / Rukola siata