Na pěstování nenáročná trvalka, které se dobře daří v půdách hlubokých, nevysychavých a zásobených živinami.
pěstovat: i na mírně zastíněných místech.
Vysévejte přímo na pozemek do řádků vzdálených 30 – 40 cm a po vzejití vyjednoťte na vzdálenost 20-25 cm. Sklizeň je možno započít v době, kdy mají rostliny 4-5 listů, ty se řežou nebo pozorně trhají, aby se nepoškodil pupen v úžlabí.
Sklizeň je možná každé 3-4 týdny, listy jsou nejjemnější od dubna do května.
Jakmile se objeví květní stonky, včas je vylámeme, čímž podpoříme růst nových listů a prodloužíme sklizňové období.
Šťovík spolehlivě přezimuje, na jednom místě lze rostliny ponechat tři až pět let.
Využití : konzumují se dobře vyvinuté listové růžice nebo jen samotné mladé listy bez řapíků.
Šťovík má podobnou biologickou hodnotu jako špenát, v listech se rovněž nachází provitamin A, vitamin C, bílkoviny a minerální látky. Prioritní je konzumace syrových listů ve formě různých osvěžujících salátů, lze z něj připravit i jarní polévky. Výborné je rovněž maso obalené listy šťovíku a zapečené. Další použítí je možné do omáček či pomazánek jako dochucovadlo.
Rumex acetosa ssp. horticola L. / Štiavec špenátový
Balení 0,80 gram