Physalis peruviana / Machovka peruánska
Jedlá teplomilná zelenina pěstovaná jako rajče. Vyvazování a vyštipování má vliv na velikost plodů. Sklízíme, když kalichy plodů začínají zasychat. Kalichy je nutné při sklizni odstranit, aby plody následně nezhořkly.
Blízká příbuzná okrasné mochyně, která oranžovými „lampiónky“ zdobí zahrady a suchá aranžmá. Jedlá forma této rostliny dorůstá do výšky 60 – 120 cm, proto je lepší vyvazování ke kolíku
pěstování: Semena sadíme a rostliny předpěstujeme podobně jako rajčata, je možné i zakořeňování vrcholových řízků. Rostliny kvetou hnědožlutě, po odkvětu vytvářejí v žlutooranžovém srostlém kalichu (lampiónku) po jediné, stejně zbarvené bobuli velikosti velké třešně.
Na rostlině může dorůst až 60 – 70 plodů. Plody se sklízejí postupně v plné zralosti od září do října. Otrhávají se i s kalichem, když se jeho barva mění ze světle zelené do žlutohnědé, kalich zasychá a puká. Před mrazem otrhané a nedozrálé kalichy s plody v teple plně dozrají bez ztráty chuti bobulí. Bobule chutnají sladkokysele, mají jahodovou příchuť a vůni po ananasu. Jsou velmi šťavnaté a mají vysoký obsah vitamínů A a C.
V nízké teplotě vydrží i několik měsíců , navíc jsou velmi dekorativní. Jedí se oloupané čerstvé, nejčastěji v ovocných salátech, na dortech, v cukrovinkách nebo namáčené v horké čokoládě. Výborná je z nich také marmeláda, kompot nebo želé.
Balení 0,20 gram