Brassica rapa var. komatsuna
Kapusta sitinová
spon: 5 – 10 x 2 – 3 cm, pro získání vzrostlých rostlin 30 x 40 cm
HTS 2 – 3 g
Jednoletá asijská listová zelenina výjimečná svou pikantní hořčičnou chutí. Klínovité, masité listy se v raném stadiu využívají na salát, dospělé se upravují dušením. Rostlina je bohatá na živiny, obsahuje hodně vápníku. Optimální termín pěstování je při krátkém dni na jaře nebo na podzim. Pro zimní období se pěstuje v truhlících nebo v miskách. V létě trvá kultura 20 – 35 dní, v zimě 60 dní (pro větší rostliny 55 dní v létě a 80 dní v zimě). Když seříznete rostliny 2 cm nad povrchem půdy, tyto znova obrůstají. V asijské kuchyni má rostlina široké uplatnění, mimo salátů se konzervuje solením, sušením nebo se nakládá do sójového nálevu.
Vytváří růžice velkých dužnatých listů s masitými řapíky podobnými mangoldu. Pěstují se odrůdy se zelenými listovými čepelemi a červenou žilnatinou, obvykle je to velmi robustní rostlina, méně náchylná na choroby a škůdce. Některé odrůdy mají charakteristickou pikantní chuť, která se v době vybíhání do květu zvýrazňuje.
Jako zelenina je u nás hořčice kupodivu téměř neznámá. V Číně se hořčice čínská pěstuje od nepaměti. Klínovité, masité listy se v raném stadiu využívají na salát, dospělé se upravují dušením.
Právě listy obsahující 10x více vitaminu C než citrony jsou tak důležitým zdrojem vitaminu C přes zimu, kdy není k dispozici čerstvá zelenina. Hořčice je bohatá na bílkoviny, vlákninu i sacharidy, obsahuje vyšší podíl vápníku, draslíku, fosforu a je zdrojem beta-karotenu. Hořčičné silice mají i léčivé dezinfekční účinky, takže napomáhá překonat různá zimní nachlazení.
Balení 1,50 gram