Spinacea oleracea L. / Špenát siaty
Odrůda špenátu s velkým, silným olistěním. Listy jsou pravidelně uspořádané v růžici střednězelené barvy.
Chuť je obzvlášť aromatická, proto ho můžeme doporučit pro kuchyňskou úpravu v syrovém stavu jako špenátový salát.
Je vhodný pro jarní i podzimní výsev, spolehlivě přezimuje.
Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny.
Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karotenu), a to ve vysokých koncentracích.
Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně. Výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí.
Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu.
Také obsahuje vysoký obsah vitamínu K 380ug/100g. Tudíž lidé, kteří užívají Warfarin, si musí dávat větší pozor na konzumaci špenátu. Denní množství vitamínu K je 90-120ug(ug-mikrogram)
Balení 2,00 gram