Černý kořen LIBOCHOVICKÝ, je méně pěstovaná lahůdková zelenina s výrazným dietetickým účinkem. Vyžaduje hluboké, humózní, dobře vyhnojené a hluboce zpracované půdy s dostatečnou vlhkostí.
Scorzonera hispanica / Čierny koreň
HTS | 11-13 g |
v 1 g | 60 - 80 semen |
Méně pěstovaná lahůdková zelenina s výrazným dietetickým účinkem. Vyžaduje hluboké, humózní, dobře vyhnojené a hluboce zpracované půdy s dostatečnou vlhkostí. Nesnáší čerstvé organické hnojení ani přihnojování dusíkem v průběhu vegetace. Při přehnojení bývají kořeny hořké a dužnina řidší až houbovitá. Vyséváme v březnu až začátkem dubna do řádků 30 - 40 cm vzdálených. Po vzejití jednotíme na 10 cm. Spolehlivě přezimuje ve volné půdě. Sklízíme od října postupně do jara. Můžeme vysévat i v srpnu pro sklizeň v příštím roce na podzim, pak je ale nutno vylomit květní stvoly. Na podzim vyryté kořeny můžeme skladovat po celou zimu založené v písku.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||
Libochovický | výsev | ||||||||||||
sklizeň |
Kořen dlouhý 20 - 30 cm je válcovitý, tupě zakončený, tmavohnědý až černohnědý. Dužnina je krémově bílá, mramorovaná, velmi jemná, výborné chuti. Má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje sacharid inulin, který velmi dobře snáší diabetici. Vyžaduje časný jarní výsev, spolehlivě přezimuje na stanovišti.
Balení 2,20 gram