Je to přírodní protizánětlivý lék a pěstování zelených listů koriandru ze semen je jednoduché.Jestliže trpíte nějakým zánětlivým onemocněním jako je artritida, autoimunitní poruchy, srdeční nemoci, únava, záněty střeva a jiná vysilující onemocnění, pak čerstvé zelené listy koriandru, je přírodní řešení právě pro vás a vaše zdraví. Západní kultura koriandr zatím nedocenila.
Koriandr obsahuje mnoho rostlinných živin a vitamínů. Byl starověkými kulturami používán při špatném trávení či jiným zažívacím poruchám a nedávná studie potvrdila, že tato bylinka opravdu pomáhá při onemocnění žaludku. Dr. James A. Duke, Ph.D., vysloužilý botanik z USDA a autor “Příručky léčivých bylin”, tvrdí, že pití šálku čaje z koriandru může napravit jakoukoliv formu žaludečních potíží
Koriandr má v sobě dvě specifické sloučeniny známé jako cineol a kyselina linoleová a obě tyto substance mají anti-artritické a antirheumatické vlastnosti. Další látka, kterou koriandr obsahuje, je známá jako dodecenal a je dvakrát tak silná v léčbě infekcí a vymýcení škodlivých mikrobů z těla, než antibiotikum.
Pěstování koriandru
Tato jednoletá bylina koriandru je velmi nenáročná na pěstování. List koriandru má svéráznou nasládlou pronikavou vůni. Nať koriandru je známá také jako čínská petržel. Koriandr se používá v asijské kuchyni do omáček. Zkuste to i vy a pěstujte si koriandr klidně v květináči za oknem.
Pěstování koriandru na zahradě? Jen vysejte semena a máte vždy čerstvé zelené listy hned ve vaší kuchyni. Při výsevu a na začátku růstu bylinku zalévejte, později v létě má raději sucho.
Koriandr jako bylinka pro zdraví
Konzumace několik polévkových lžic sekaných listů koriandru denně (například v syrovém pestu), nebo i sušený je vynikajícím prostředkem při očistě od těžkých kovů jako je rtuť, arzenik a olovo, které se hromadí v tkáních z životního prostředí a jídla.
Po každodenním užívání, nebo přidávání koriandru do salátů, smooties nebo jen na brambory jako ozdoba - zmírníte svou artritidu.
Čerstvé listy koriandru jsou nejlepší. Kdo trpí chronickými zánětlivými potížemi, koriandr je výtečným prostředkem pro léčbu, protože mírní záněty a má jedinečné antioxidační vlastnosti.
Koriandr použití v kuchyni
Rozmixovat zelené čerstvé části do denního smoothies (syrový koktejl z ovoce a zeleniny)
Koriandr můžete přidávat do svých ovocných a zeleninových šťáv, posypat jím salát a jiná jídla. Nasekaný koriandr chutná skvěle v čerstvé salse, pomazánkách a zálivkách na saláty.
Drcená semena koriandru se v kuchyni odedávna používají jako koření do mas a salátů, stejné použití mají i mladé listy.
Koriandr setý je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, planě rostoucí ve Středomoří, odedávna pěstovaná v Indii a v Egyptě.Jednoletá bylinka, která se pěstuje hlavně pro zelené listy i semena. Zelené listy čerstvého koriandru vypadají jako hladkolistá petržel. Vůně je ale odlišná, a chuť nezaměnitelná. Tato bylinka chutná lehce štiplavě. Semena se používají hlavně jako koření k nakládání hub a zeleniny, jsou klasickou přísadou koření do perníku. Jako koření se uplatní v receptech thajské, indické i mexické kuchyně. Semena jsou vhodné do polévek, luštěnin i zeleninových salátů.
Coriandrum sativum L. / Koriander siaty
Balení 2,00 gram