Díky kombinaci bazalkové a výrazné citrónové vůni je tato odrůda ideální ke kořenění rybích pokrmů a do bylinkových octů.
Pěstování bazalky: Pro vytvoření kompaktní bohatě olistěné a rozvětvené rostliny je vhodné zaštipovat kvetoucí výhony. Čerstvou nať můžeme sklízet po celou vegetační dobu, pro sušení sklízíme nať na počátku kvetení a sušíme při teplotě do 35 °C
použití v kuchyni: se používá do salátů, na pesto
pro zachování typické vůně i chuti na zimu - doporučujeme čerstvé, jemně nasekané listy bazalky naložit do olivového oleje.
Dnes považujeme bazalku za velmi chutné a výrazně aromatické koření. Přesto je stále na seznamu léčivých bylin a může se použít při různých chorobách. Látky v ní obsažené podporují vylučování žaludečních šťáv, působí také proti plynatosti střev, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení. Zároveň působí na dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání. Také zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu. No tak hned pojďme vysazovat a pěstovat!
Ocimum basilicum L. / Bazalka pravá
balení 0,70 gram